"Cruel winter takes children and livestock's lives in Mongolia"

I read this sad news from Finnish newspaper, if you want to have the main idea, just google translate it. I think the title means "Cruel winter takes children and livestock's lives in Mongolia"...People need help in the far east land. I will go to the red cross today, see what I can help.

"Ankara talvi tappaa lapsia ja eläimiä Mongoliassa 
Source from www.hs.fi 10.3.2010 4:23
Milla-Kariina Oja
Serkukset Monkhbat, 9, ja Buyuanbat, 10, hakivat vettä perheelleen kunnan vesikioskista. Ulaanbaatarin jurtta-alueella arvioidaan asuvan 60 prosenttia kaupungin asukkaista, mutta juoksevaa vettä ei ole.


ULAANBAATAR.
Ainakin yhdeksän lasta on kuollut kylmyyden takia ja tuhannet palelevat koulujen asuntoloissa Mongoliassa, joka kärsii ankarimmasta talvesta vuosiin.
Pikkulasten kuolleisuus on Mongolian terveysministeriön mukaan kaksinkertaistunut verrattuna viime vuoden samaan aikaan..."
9 children were dead from the cold and millions of livestocks as well. I believe many people's lives are threatened. Let us help, no matter how litte it is. A warm clothes might save one kid's life...

Comments from Finnish people for the news:
They might not know Mongolians but they care about people in need, valuable mentality of Finnish people!
Hyvä
TT  |  10.3.2010 5:23
Tälläisiin kohteisiin apu pitäisi juuri lähettää jossa apu varmasti menee ihmisille perille.
-
JP  |  10.3.2010 7:33
Globaali lämpeneminen jatkuu suoraviivaisesti ilman nikotteluja kuten IPCC on projekttoinut?

"Hallituksen mukaan ainakin 2,7 miljoonaa eläintä on kuollut pakkaseen. Lisää karjakuolemia on odotettavissa kevään mittaan, kun rehuvarastot on syöty eivätkä eläimet pysty vielä saamaan laitumilta ruokaa."

Kautta kirjoitetun historian, kylmät jaksot ovat aina olleet ihmiskunnalle tuhoisampia kuin lämpimät. Roomalaisen lämpökauden aikana (ajanlaskun alun ympärillä) Rooman valtakunta kukoisti, samoin keskiajan läpökaudella oltiin vauraita ja rakennettiin katedraaleja. Minijääkauksi tai vaikkapa Daltonin minimi olivat kovaa aikaa ja suomessakin saattoi puolet kylän väestöstä kuolla nälkään ja tauteihin.

CO2 -"lämpenemisen" perusteroria on kyseenalaistettu (Miskolczi) ja sen potentiaalinen vaikutuskin on epäselvä (positiiviset takaisinkytkennät?).

Sen sijaan historiasta tiedämme että auringon amgneettisella aktiivisuudella (pilkut) on yhteys lämpötilaan, vaikka yhteyttä ei vielä tarkoin tunneta. Nyt aurinko on ollut muutavan vuoden passiivisena ja kuten historiassa aiemminkin alkaa olla kylmä. Jotkut asiantuntijat pitävät jos mahdollisena Daltonin minimin (1790-1830) toistumista, mikä tarkoittaisi uutisen kaltaisien talvien toistumista vielä 30 vuoden ajan.

Kyseenalaisen ilmastovouhotuksen sijaan, meidän tulisi tutkia nämä mahdolliset vaikuttajat, myös ne joista ei voi suoraan kerätä ilmastolunnasrahaa. On aivan eri asia myös merkityksen kannalta, onko seuraavat 30-40 Suomessa katovuosia ja pakkastalvia kuin lauhaa tai normaalia.
Dalton-minimi
Silverado  |  10.3.2010 9:07
On mahdollista että kylmenevää on tiedossa. Spörerin minimi 1400-luvulla, Maunder-minimi 1600-luvulla, Daltonin minimi 1800-luvulla etc?. Huomaatteko trendin?
Apua
Kipa  |  10.3.2010 9:07
Tämä vaikuttaisi kohteelta jota jopa minä voisin auttaa. Apu menisi varmasti perille.
Apua sinne, missä sitä tarvitaan
Huolestunut  |  10.3.2010 9:16
Nyt olisi aiheellista avustusjärjestöjen huomioida tätäkin ja ottaa mediassa esille keräysten yms. muodossa.
Uskoisin, että moni suomalainen osaisi tämän talven jälkeen tuntea sympatiaa ja ymmärtää avuntarpeen noissa pakkas- ja lumioloissa. 3 miljoonaa on onneton avustusmäärä jos eläimiä on kuollut saman verran!

Ei muuta kuin tilinumeroita esiin, missä voi lahjoittaa!? SPR voisi olla yksi mahdollisuus?
kehitysavun uudet tuulet
Keijo Räävi  |  10.3.2010 9:43
Tämä vaikuttaisi kohteelta jota jopa minä voisin auttaa. Apu menisi varmasti perille.

Täysin samaa mieltä!

Toivonkin samalla, että kehitysapu kohdennetaan jatkossa Mongolian kaltaisille, aidosti apua tarvitseville eikä nakata veronmaksajien miljoonia jonnekin Afrikkaan diktaattoreille jotka syövät omia lapsiaan.

Kehitysapu voitaisiin nostaa jopa prosenttiin niin kaikki olisivat tyytyväisiä.
Ilmatieteenlaitokselle töitä!
Meteo-riitti  |  10.3.2010 9:55
Avustusten mukana kannattaa lähettää myös Ilmatieteenlaitoksen propagandaryhmä todistelemaan, että kohta sielläkin on ainainen kesä ja että tämä talvi on vain poikkeusilmiö! Oikeasti on paljon lämpimämpää. Niin ja sitten on muistutettava, että ei talvet lämpene jos ei tuu maksua päästöistä! Helpottaa varmasti ihmisten oloa niinkuin täällä suomessakin!
Syyt tuskin säässä
hpesch  |  10.3.2010 9:59
Jos tällä kertaa paimentolaiset luopuvat karjastaan kovan talven aikana ja muuttavat kaupunkiin, lienee syy siinä, että se nykyisin on mahdollista. Aikaisemmin heitä ei olisi päästetty kaupungin alueelle. Maastopakko on maailmanlaajuinen ilmiö jo vuosisatojen ajan. Nyt on sitten Mongolian vuoro. Mikään ilmastonmuutos ei siihen liity. Sitä paitsi jo ilmasto lämpiäisi, lämpiäisi pohjoiset alueet eniten.
Sad news, need to help them.
Mongolialainen Turussa  |  10.3.2010 10:07
On surullinen uutiset tänä talvena. It is easier for me to write in English. It is very sad to read these news in the morning especially. I understand the major meanings of the text and comments. Hopefully the aid goes to the people not only to the governers.
Thanks for the news, which encouraged me to join in some aid group to help people in need... Hopefully I can some places in Turku. I feel shamed if I do not help as a mongolialainen, but never too late. Kiitos!
Tiede paras tietäjä
Kalle  |  10.3.2010 10:15
Kuten olemme saaneet tietää, niin maailmanlaajuisesti talvi on ollut neljänneksi lämpimin kahteen sataan vuoteen! Satelliittimittauksissa mitatuista lämpimin. Tutkijoilla ja ttedemiehillä on asiaan se ylin ja paras tieto, ei kaikenmaailman lobbareilla ja skeptikoilla.
No sitte.
lumimeees  |  10.3.2010 10:31
Kai nyt pitää uskoa ja kaivaa lonpakosta seteliä jos joku tutkija sanoo että lämmintä on ollu.. Ite ainakin avaisin silmät ja kattosin et perskuleen kylmää ja lumista joka paikassa mihi kattoo.
Kenen historia?
Naurava Vuohi  |  10.3.2010 10:42
Kautta kirjoitetun historian, kylmät jaksot ovat aina olleet ihmiskunnalle tuhoisampia kuin lämpimät.

Kautta kenen historian?

Roomalaisen lämpökauden aikana (ajanlaskun alun ympärillä) Rooman valtakunta kukoisti, samoin keskiajan läpökaudella oltiin vauraita ja rakennettiin katedraaleja. Minijääkauksi tai vaikkapa Daltonin minimi olivat kovaa aikaa ja suomessakin saattoi puolet kylän väestöstä kuolla nälkään ja tauteihin.

Siinähän se vastaus tulikin: kautta Euroopan historian! Tottakai Euroopan korkeuksilla tavallista kylmempi jakso on pahempi kuin lämmin, mieluummin siirrytään lauhasta ilmastosta vaikka hedelmälliseen trooppiseen kuin karuun kylmään. Vaan mitenkä muutos vaikuttaa päiväntasaajalla? Kuivuuden ja rankkasateiden vuorottelua, näitä seuraavat tulvat ja heikot (tai olemattomat) sadot? Onhan se ymmärrettävää että oma napa on lähinnä ja löytyy siksi helpoiten mutta näin isoissa asioissa on ihan viksua ottaa muutkin huomioon.
Ei lämpeneminen, vaan....
Rapsis  |  10.3.2010 12:24
Eipä nyt tarvitse enää näitä "onpas kylmää, ilmaston lämpeneminen on huuhaata" -kommentteja.

Nykyään puhutaan ilmaston MUUTOKSESTA, johon siis sisältyy erilaisia ääri-ilmiöitä, eikä yksiselitteistä lämpenemistä.

Mutta itse asiasta: Keräys vaan Mongolian auttamiseksi! Muistakaa silti, että rahaa voi esim. Punaiselle Ristille antaa ihan ilman erillisiä keräyksiäkin ja sieltä ne sitten menevät kohteisiin, jossa apua tarvitaan.
Epätoivoista
Suomalainen  |  10.3.2010 13:02
Eipä nyt tarvitse enää näitä "onpas kylmää, ilmaston lämpeneminen on huuhaata" -kommentteja.
Nykyään puhutaan ilmaston MUUTOKSESTA, johon siis sisältyy erilaisia ääri-ilmiöitä, eikä yksiselitteistä lämpenemistä.

...epätoivoista. Warmistien selitykset ovat epätoivoisuudessaan hauskoja ;-)
Nyt on menossa pitkän aurinkominimin (jatkuu nyt kuudetta vuotta) aiheuttama kylmä jakso - taas kerran. Edellinen vastaava oli parisen sataa vuotta takaperin ns. Daltonin minimi:
The Dalton Minimum was a period of low solar activity, named for the English meteorologist John Dalton, lasting from about 1790 to 1830. Like the Maunder Minimum and Spörer Minimum, the Dalton Minimum coincided with a period of lower-than-average global temperatures. The Oberlach Station in Germany, for example, experienced a 2.0°C decline over 20 years. The Year Without a Summer, in 1816, also occurred during the Dalton Minimum.
The precise cause of the lower-than-average temperatures during this period is not well understood.


Eli ilmasto se vain jatkaa vaihteluaan IPCC-huuhaasta välittämättä.
Auttaa voi ainakin Unicefin kautta.
Jarkko  |  10.3.2010 13:15
Myös minulla heräsi tarve auttaa ja otin Unicefiin asian tiimoilta yhteyttä (artikkelissa mainittiin Unicefin tarviketoimitukset Mongoliaan). Heillä ei ole suoraa keräyskohdetta Mongoliaan, mutta sain linkin, jossa kävin tukemassa Unicefin toimintaa ostamalla huopia apua tarvitseville lapsille. Ehkä osa niistä menee Mongoliaan. Joka tapauksessa ne kohdistetaan kiirellisiin kohteisiin. Tässä linkki: http://www.unicef.fi/pehmeapaketti
Tietää
Vanha Jäärä  |  10.3.2010 15:26
Kuten olemme saaneet tietää, niin maailmanlaajuisesti talvi on ollut neljänneksi lämpimin kahteen sataan vuoteen! Satelliittimittauksissa mitatuista lämpimin. Tutkijoilla ja ttedemiehillä on asiaan se ylin ja paras tieto, ei kaikenmaailman lobbareilla ja skeptikoilla.

Vai onko meille vain kerrottu.

Aivan muistuu mieleen mitä kerroin lapsilleni, ilmaiseksi : )
Olemme mukana avustustoiminnassa
Kirsi Myllyniemi  |  10.3.2010 16:33
Ev.-lut. Lähetysyhdistys Kylväjällä on ollut ulkoasiainministeriön tukemia kehitysyhteistyöhankkeita Mongoliassa vuodesta 2002 lähtien. Työskentelemme sekä pääkaupungissa Ulaanbaatarissa että Zavhanin ja Arhangain maakunnissa.
Sekä Arhangai että Zavhan kuuluvat hätäalueeseen. Järjestömme kotisivulta www.kylvaja.fi sekä järjestömme blogista www.kylvajablogi.fi saa lisää tietoa työstämme Mongoliassa ja ZUD-katastrofikeräyksestä, jonka käynnistimme runsas kuukausi sitten.
Meille Mongolia on ollut yksi kehitysyhteistyömme pääkohdemaista. Mongolian-kohteisiimme voi tutustua UM:n sivuilla.
Ulaanbaatarissa sijaitsevat avustusjärjestöt, kansainväliset ja kahdenkeskiset, ovat yhdessä suunnitelleet avustustyötä. Järjestöjä on maassa liki 40. Suomalaisia toimijoita ei paikan päällä ole kovin paljon. Alueella on suuria kansainvälisiä toimijoita, kuten YK-järjestöt UNICEF ja FAO sekä kansainvälinen Redcross. Myös SPR:lla on hanketoimintaa alueella ja heidän kauttaan voi tietääkseni niin ikään lähettää Mongoliaan kohdennettuja lahjoituksia, vaikka saattaa olla, ettei heillä nyt ole erityistä katastrofikeräystä tähän kohteeseen.
Kylmässä on vaikeaa
MK  |  10.3.2010 17:34
...
Eli ilmasto se vain jatkaa vaihteluaan IPCC-huuhaasta välittämättä.

Lainauksia uutisesta (kursivoidut):

Mongoliassa talvet ovat aina ankaria, mutta tämänvuotinen kylmyys on ennätyksellistä. Mongoliassa syyksi epäillään ilmastonmuutosta.

Mihin suuntaan muuttuu? Mitä mieltä tarkkaan ottaen Mongolialaiset ovat? Ei ainoastaan joku yksittäinen haastateltu henkilö.

Tänä talvena lämpötilat ovat laskeneet 45 pakkasasteen tienoille, ja suurta osaa maasta peittää harvinaisen paksu lumipeite. Pakkanen on kovettanut lumen niin, että jo muutenkin vaikeakulkuisessa maassa kulkuväylien avaaminen on lähes mahdotonta.

Poikkeuksellisen ankaraa talvea kutsutaan Mongoliassa zudiksi. Ilmiöön kuuluu myös kesän kuivuus, jonka vuoksi eläinten rehua ei ole voitu varastoida riittävästi talven varalle.


Koska ko. tyyppiselle talvelle on oma nimitys, niin sellaisia on ollut ennenkin.

Hallituksen mukaan ainakin 2,7 miljoonaa eläintä on kuollut pakkaseen. Lisää karjakuolemia on odotettavissa kevään mittaan, kun rehuvarastot on syöty eivätkä eläimet pysty vielä saamaan laitumilta ruokaa.

Missä viipyy oikeutta eläimille?
Source from www.hs.fi 10.3.2010 4:23

P.S. If anyone can translate a piece of info, it will be easier for other nationalities to read, especially Mongolians. Kiitoksia!

No comments:

Post a Comment

About my domain!

affiliate_link

J.K Rowling speech, amazing!

J.K. Rowling Speaks at Harvard Commencement from Harvard Magazine on Vimeo.

About this talk: At her Harvard University commencement speech, "Harry Potter" author JK Rowling offers some powerful, heartening advice to dreamers and overachievers, including one hard-won lesson that she deems "worth more than any qualification I ever earned." Source from www.ted.com --One of my favorite site to visit of all time :)